
Societatea urmareste desfasurarea de activitati in folosul persoanelor adulte cu dizabilitati aflate in serviciile sociale rezidentiale apartinand DGASPC Valcea, care vor duce la cresterea nivelului de implicare a acestei categorii de persoane in viata sociala si civica.
Misiunea sociala
Nevoile sociale
În prezent, un număr mare de persoane trăiesc în servicii sociale de tip rezidențial, iar numărul din ultimii ani este într-o ușoară creștere. În România, aproximativ 17.500 persoane trăiesc în toate serviciile de tip rezidențial, dintre care cea mai mare parte se află în centre rezidențiale, aproximativ 16.400 persoane (Diagnoza situatiei persoanelor cu dizabilitati din Romania, 2020, ANDPDCA).
Mediul instituțional, este caracterizat prin depersonalizare, rigiditatea programului și a rutinei, tratamentul în bloc, izolarea și distanța socială care duc la lipsa controlului asupra deciziilor de zi cu zi, lipsa libertății unei persoane de a alege unde și cu cine să trăiască.

Lipsa formelor de îngrijire și sprijin alternative și a dezvoltării abilităților de viață independentă face din instituțiile rezidențiale un aranjament pe viață pentru majoritatea persoanelor instituționalizate. Un studiu din 2013 arăta că dintre persoanele cu dizabilități plasate într-o instituție, 67% rămân acolo întreaga viață, în timp ce alte 14% sunt transferate la un moment dat în alte centre. Doar 14% dintre cazurile de părăsire a instituției sunt legate de integrarea în familie sau în comunitate
În România există mai multe tipuri de servicii de tip rezidențial. Ordinul MMJS nr. 82/2019 stabilește standardele pentru două tipuri de servicii rezidențiale care pot avea până la 50 de beneficiari (centre de abilitare și reabilitare și centre de îngrijire și asistență).
La nivelul judetului Valcea exita aproximativ 550 de persoane adulte cu dizabilitati institutionalizate in centrele rezidentiale ale DGASPC Valcea. Activitatile pe care dorim sa le realizam se vor adresa unui numar de 100 de persoane adulte cu dizabilitati institutionalizate in Centrele DGASPC din judetul Valcea. In cadrul acestor doua centre, a caror specific este de a dezvolta potentialul personal a persoanelor institutionalizate, se afla persoane incadrate in grad de handicap nediu sau accentuat, varsta maxima fiind de 55 de ani. Pentru aceste persoane vom desfasura urmatoarele tipuri de activitati:
- sustinera participarii la activitati sportive, culturale, artistice desfasurate in comunitate.
- organizarea de activitati de recreere si petrecere a timpului liber atat in centru, cat si in comunitate. In acest sens, in cadrul centrului, vor fi organizate spectaccole de teatru/muzica, prin intermediul actorilor locali. De asemenea vor fi organizate excursii, in care persoanele institutionalizate sa cunoasca diverse actractii turistice (manastiri, orase etc.).
- organizarea de zile de nastere si onomastice
- organizarea de vizite in centre rezidentiale pentru persoane adulte cu dizabilitati din alte judete, realizandu-se astfel un mod de a interactiona cu late persoane cu probleme sociale similare.
- asigurarea de materiale necesare activitatilor de artterapie desfasurate la nivelul centrului rezidential. Prin art-terapie se imbunatateste sau se restabileste functionalitatea clientului, redandu-i sentimentul de bunastare personala.
Prin aceste activitati de crestere a implicarii, persoanelor adulte cu dizabilitati institutionalizate, in viata sociala si civica, pot creste sansele ca unele dintre acestea sa poata traii independent in comunitate. Romania și-a luat angajamentul de a asigura faptul că persoanele cu dizabilități instituționalizate vor putea trăi independent în cadrul comunității. În primul rând, România a ratificat Conventia Natiunilor Unite cu Privire la Drepturile persoanelor cu dizabilitati prin Legea nr. 221 din 2010 care a intrat în vigoare la data de 2 martie 2011, iar aceasta prevede în mod expres drepturile persoanelor cu dizabilități de a duce o viață independentă și de a fi integrate în comunitate. În al doilea rând, România trebuie să respecte prevederile privind dezinstituționalizarea ale Strategiei pentru Persoane cu Dizabilități 2010–2020 a Consiliului Uniunii Europene și ale Strategiei pentru Persoane cu Dizabilități 2017-2023 a Consiliului Europei. În al treilea rând, Strategia
Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati 2016-2020 identifică dezinstituționalizarea drept o măsură esențială și definește obiectivul specific de dezinstituționalizare și prevenirea instituționalizării concomitent cu dezvoltarea serviciilor alternative de sprijin pentru viață independentă și integrare în comunitate.